Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Glavkom ali zelena mrena je skupina bolezni, pri katerih pride do značilne okvare vidnega živca, kar lahko izmerimo tudi s preiskavami vidnega polja. Najpogostejša oblika v slovenski populaciji je primarni glavkom z odprtim zakotjem, kar pomeni, da ni jasnega vzroka za nastanek bolezni, odtok tekočine iz očesa je anatomsko mogoč, venar le-ta vseeno prepočasi odteka. Zaradi zastajanja očesne tekočine se v očesu ustvari previsok tlak, ki je za vidni živec škodljiv in ga počasi okvarja.

Najpogosteje  pacienti ne občutijo simptomov bolezni, dokler ni bolezen že zelo napredovala, takrat pride do globokih izpadov v vidnem polju. Ker so spremembe na vidnem živcu neozdravljive je zelo pomembno presejanje, kar pomeni, da so priporočljivi preventivni pregledi, zlasti po 45 letu in pri pacientih, ki imajo glavkom v družini.

Ko odkrijemo glavkom, je edina možnost preprečevanja napredovanja bolezni tako, da znižamo očesni tlak. Kot začetna terapija so lahko antiglavkomske kapljice in/ali poseg  Selektivna Laserska Trabekuloplastika. Če tlaka ne znižamo zadovoljivo, je potrebna operacija, s katero se lahko na različne načine ustvari dodatni odtok iz očesa.