Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Keratokonus je nevnetna bolezen, pri kateri pride do progresivnega izbočenja roženice, ki dobi obliko stožca (konusa). Vzrok bolezni še ni znan, pogosteje pa se pojavlja v družini in pri atopičnih pacientih.

Po navadi se začne v najstniških letih kot slabšanje vida, ki se ga sprva še da popraviti z očali in mehkimi kontaktnimi lečami. Ko bolezen napreduje, običajni pripomočki vida ne izboljšajo več zadovoljivo, ker je oblika roženice preveč iregularna, zato je potreben predpis poltrdih leč. Predpis je zahteven, potrebno je slikanje roženice s topografom, Hecht-ove leče se izdelujejo individulano.

V zadnjih letih se je razvila operativna tehnika Cross-Linking, s katero zmanjšamo možnost za napredovanje bolezni. S pomočjo molekule riboflavin in UV-žarkov povežemo kolagenska vlakna v roženici, ta postane nekajkrat rigidnejša in se splošči. Vnaši ustanovi uporabljamo aparat CCL-Vario Pesche Meditrade (GmbH), ki omogoča nastavljanje različnih jakosti UV obsevanja.

Pri napredovalih oblikah se v roženico včasih vstavlja segmente obročkov,  če se vid še poslabša, se planira transplantacija roženice.