Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Diabetes ali sladkorna bolezen lahko prizadane vse segmente očesa, za vid najbolj ogrožujoč pa je nastanek diabetične retinopatije, torej poškodba mrežnice in mrežničnih žil. Škodljive posledice produktov, ki nastanejo zaradi povečane koncentracije glukoze v krvi, poškodujejo drobne žilice v očesu. Te se zapirajo, nastajajo nove, ki nato puščajo in krvavijo.

Pacienti po navadi vedo za svojo osnovno bolezen. Najpomembnejša je disciplinirana skrb za dieto in vsakodnevno gibanje, izogibamo se stresom, če je to dandanes le mogoče. Sladkor se dodatno znižuje tudi z internističnim zdravljenjem, t.j. tabletami in inzulinom. Ko se začnejo zapleti na različnih organih (srce, ledvica, periferno živčevje, oči...), je kakršnokoli zdravljenje le gašenje požara.

Pacienti z novoodkrito sladkorno boleznijo  morajo opraviti pregled pri okulistu, ki ga nato ponavljajo na cca. 2 leti. Če se odkrije napredovala bolezen, se zaplete preprečuje z lasersko terapijo mrežnice, v zadnjem času pa se za zapiranje žilic, ki puščajo v rumeni pegi, uporabljajo tudi biološka zdravila, ki se jih vbrizga v oko.